Cât de obligatorii sunt „asigurările obligatorii” pentru locuințe. Data de la care primarii ar putea da amenzi

Cât de obligatorii sunt asigurările obligatorii pentru locuințe. Data de la care primarii ar putea da amenzi
Publicat: 06/01/2013, 14:20
Actualizat: 29/07/2014, 17:30

Românii continuă să neglijeze asigurarea locuințelor. Doar 280.000 de case mai aveau, la sfârșitul lunii noiembrie, o asigurare obligatorie pentru locuințe, reiese din cele mai recente date de la PAID, instituția care emite polițele obligatorii.

Precedentele informații, venite de la CSA, arătau că peste jumătate dintre cele 8,3 milioane de locuințe din România sunt asigurate printr-o poliță facultativă sau una obligatorie.

În august 2011, gradul de acoperire cu asigurări obligatorii de locuințe ajunsese la un vârf, peste 830.000 de gospodării având polițe obligatorii.

Ulterior, subscrierile pe asigurările obligatorii de locuințe au început să scadă constant. Valabilitatea unei polițe de asigurare impotriva dezastrelor naturale este de 12 luni.

Practic, unul dintre principalele motive pentru care populația nu și-a mai cumpărat asigurări de locuințe ține de mesajele transmise de Ministerul Administrației și de primării cu privire la aplicarea amenzilor.

Legea asigurărilor obligatorii pentru locuințe, care a intrat în vigoare în iulie 2010, prevede că românii care nu și-au asigurat casele împotriva celor trei riscuri de bază – cutremur, inundație din cauze naturale și aluncare de teren – riscă să plătească amenzi între 100 și 500 de lei.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), data de la care primăriile pot aplica amenzi este 5 august 2011. Deocamdată, din informațiile disponibile reiese că primăriile nu au aplicat amenzi celor care nu și-au asigurat locuințele, limitându-se doar la trimiterea de somații, una dintre cauze fiind faptul că 2012 a fost un an electoral.

Cu toate acestea, unii brokeri de asigurări sunt de părere că, din 2013, lucrurile s-ar putea schimba. „Anul 2012 a fost unul electoral, în care primarii nu au aplicat amenzi celor care nu aveau o poliță pentru locuință. Din acest an însă, din dorința de a strânge bani la bugetul primăriei, primarii ar putea trece la aplicarea de amenzi”, sunt de părere unii reprezentanți ai brokerilor de asigurări.

Între primăriile care au trimis înștiințări locuitorilor se numără cele din Iași și Ploiești. Cetățenii erau informați că trebuie să își cumpere o poliță de asigurare și erau îndemnați, în cazul în care aveau o asigurare, să trimită la primărie o copie.

Legislația în domeniu a suferit mai multe modificări

În luna octombrie, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a decis revenirea la forma anterioară a legii privind asigurarea obligatorie a locuințelor, astfel că proprietarii care dețin o poliță facultativă ce acoperă riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren nu mai trebuie să încheie și o asigurare obligatorie.

Astfel, a fost anulată o hotărâre a CSA din luna august, care interzicea companiilor de asigurări să mai emită polițe care acoperă cele trei riscuri pentru sume asigurate sub limitele de 10.000 și respectiv 20.000 de euro. Ordinul CSA interzicea companiilor de asigurări inclusiv utilizarea denumirii PAD (denumirea prescurtată a poliței obligatorii) în procesul de vânzare a asigurărilor facultative.

Practic, proprietarii de locuințe erau obligați prin ordinul din luna august să încheie două polițe de asigurare dacă doreau să-și asigure casele la valoarea reală sau pentru mai multe riscuri.

Cât costă o asigurare obligatorie de locuință

O poliță obligatorie pentru locuințe costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcție de materialul din care este construită locuința și acoperă daunele produse de cutremure, inundații sau alunecări de teren în limita a 10.000 și respectiv 20.000 de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum au apărut baobabii, numiți și „copacii vieții”, pe Pământ?
×